zaterdag 22 maart 2014

Wroclaw is het paradijs!

Een schande. Mijn oprechte excuses voor dit veel te lange stilzwijgen. Maar ik heb een heel goede reden : ik geniet ten volle van mijn erasmus. Verwacht u daarom aan een enorme enthousiasme over Polen, Wroclaw, de Poolse bevolking, cultuur, het eten en de feestjes natuurlijk.


Ten eerste is mijn studentenkot het paradijs tegenover het vervallen, vuile kot in Irkutsk. Ik heb zelfs een badkamer bezet met tegeltjes en genoeg kastjes om mijn toiletgerief mooi in te stallen. Het is een gebouw van 21 verdiepingen met op elke verdieping 4 modules en in elke module bevinden er zich twee kamers. ik zit in module 69/70 op verdieping 6. De ene kamer wordt bewoond door Elke en Yanna (mijn fantastische Leuvense medestudenten) en de andere kamer wordt bewoond door Sara, een super lief Grieks feestbeest, en mezelf. Bovendien zijn er wel zes werkende wasmachines, waarvoor je je kan inschrijven en ik ben gisteren ook te weten gekomen dat je een stofzuiger kan lenen. Waarschijnlijk is nog de grootste opluchting dat er geen sluitingsuur is om 11uur. De residentie is wel degelijk heel de nacht open voor studenten, die graag het Poolse nachtleven van dichtbij willen leren kennen, behalve tussen 3-4u 's nachts. De reden achter dit bizarre sluitingsuur is me tot heden nog onbekend, maar ik klaag niet, verre van ;).mijn residentie : 
Voor velen is Polen onbekend en voor enkelen lijkt Polen nog een oud, agrarisch Sovjetland. Vergis u niet, Polen is het perfecte voorbeeld van een ommekeer na de val van de Sovjet-Unie. Het grauwe, communistische land is uitgegroeid tot een bloeiende vrije markt economie met verschillende steden als toeristische trekpleisters : Warschau (de hoofdstad), Krakau, Lublin, Gdansk, Poznan en Wroclaw. Wroclaw is een middelgrote stad waar je je onmiddellijk welkom voelt door het centrum dat wordt omringd door de Oder : de grote gezellige markt,  de vele kleurrijke huisjes en de verschillende kleine kelderstraatjes vormen het broeiende stadsleven van Wroclaw. Bovendien wordt Wroclaw bewoond door een 250-tal dwergjes die je in alle uithoeken van de stad kan bewonderen. Het transportnetwerk is hier heel uitgebreid en georganiseerd. Oudere trams worden afgewisseld door splinternieuwe trams die je kunnen voeren naar de vele schoppingcenters die Wroclaw telt. Ze hebben hier alle en nog meer bekende kledingwinkels en alles wordt hier dan nog eens tegen een goedkopere prijs verkocht. Zoals ik al zei : het is het paradijs.Ook het Poolse eten is reden genoeg om meteen een vliegtuigticket te boeken. Voor diegenen die het nog niet weten : Pierogi is mijn favoriete Poolse eten! Voor 4 euro heb je negen heerlijke pierogi (met alle soorten vullingen). En dit is een algemene trend. Voor 3/4 euro heb je hier een heerlijke avondmaaltijd. Het is duidelijk dat Wroclaw nog een volop bloeiende stad is met tal van nieuwe restaurantjes, bistro's en cafés, van een straat vol pizzeria's tot fancy burgerijen tot tearooms die enkel producten verkopen met cinnamon(kaneel) :).  

En last but not least...Het nachtleven in Wroclaw is G-E-W-E-L-D-I-G. Iedereen vindt hier zijn gading, al heb ik gehoord dat je meestal eindigt in de club 'bezsenność' ('slapeloosheid'), wat inderdaad een geweldige plaats is ;).
Ik hoop dat ik jullie enthousiasme heb kunnen aanwakkeren. Ik ben alleszins heel tevreden met mijn keuze en ik hoop eerlijk gezegd dat de volgende 3 maanden heel traag zullen verlopen ;).

Veel liefs,

ps : nog enkele fotootjes :) :

1) het instituut van filologie :
 2) een van de vele kaboutertjes :
3) De heerlijkste wortelcake van Wroclaw, in de Pierogarnia ! 4) Ostrów tumski ('Cathedral island')

5) mijn kot :D

Sarah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten