maandag 18 november 2013

Het leven van homoseksuelen in Rusland

In mijn vorig blogbericht heb ik verteld dat MIX café, de gaybar te Irkutsk, de enige plek is voor homoseksuelen waar ze zichzelf kunnen zijn. We hebben hier kennis gemaakt met een Russische jongen die zijn kant van het verhaal vertelde, de andere kant van het verhaal dat zo graag door Putin wordt opgehangen, namelijk dat Rusland niemand uitsluit op basis van geaardheid. Deze jongen wordt in zijn moederland verplicht om eigen emoties, gevoelens en liefdesleven te verbergen... Hij vertelde ons dat deze zogenaamde niet-discriminerende maatschappij het kussen op straat met een persoon van hetzelfde geslacht beboet met 500 roebel. Dat in diezelfde verdraagzame samenleving niemand durft uit te komen voor zijn geaardheid uit vrees voor uitsluiting. Deze jongen studeert nog en hij kan niet wachten tot hij afgestudeerd is om naar Duitsland te trekken, waar hij op citytrip ondervond dat het ook anders kan. Voorlopig moeten zijn dromen nog even wachten, aangezien zijn ouders zijn studie bekostigen en ze nog altijd niet op de hoogte zijn van zijn geaardheid. Hoe moeilijk dit ook is, hij wil dit  zo houden, want hij weet dat hij door zijn eigen familie zal worden uitgesloten indien ze te weten komen dat hij homo is. 

Iedereen, van macho tot lief poppemieke, waaraan we vertelden dat we in een homobar waren geweest, reageerden ontzet. De reacties waren verscheiden, maar allemaal negatief. 'Is er zo'n bar in Irkutsk?' 'En knuffelden ze elkaar?' 'En ook meisjes?', gevolgd door een reactie van afschuw en ontsteltenis dat dit alles mogelijk is in hún Rusland.

Ik hoop dat de denkwijze van de Russische bevolking snel verandert, maar helaas is dit voorlopig ijdele hoop, want dit is niet alleen een probleem van een discriminerende wetgeving, maar zit het probleem, anno 2013, nog steeds in de conservatieve mentaliteit van de Russen zelf. Dus momenteel hoop ik dat al deze mensen, die zich in dezelfde positie bevinden als deze eerlijke jongen, hun weg zullen vinden naar een plek waar ze wél henzelf mogen zijn, waar wel vrijheid van seksuele voorkeur bestaat, waar ze simpelweg gelukkig mogen zijn.

veel liefs,


Sarah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten