maandag 9 september 2013

Отбейте пять!
Ik had geen luxe verwacht en dus was het geen verrassing dat de coupé een ietwat klein kamertje was, bestaande uit vier bedden en een tafeltje. Na een onverstaanbare Russische uitleg van de 'provodnik' (de conductrice van onze wagon), installeerden we ons  om vervolgens gewend te raken aan slapen op een trein die onophoudelijk over de sporen hobbelt. De dagen gingen voorbij door ons terug kinds te gedragen : gezelschapspelletjes, disneyfilms en werkelijk met alles lachen. Min of meer verse lakens, aanwezig koud water, en heet water voor de thee; meer hadden we niet nodig. Een PROPERE toilet had aan de andere kant wel handig geweest. 

Terwijl we ons bezighielden met UNO, foto's trekken, groene thee drinken en slapen kregen we enkele keren bezoek van Russische pubers, die ongegeneerd bij ons in de coupé kwamen zitten om ons vervolgens uit te horen over onze treinrit. Eén keer kwam dronken Anton binnen, die wel een heel aparte manier had om ons Russisch aan te leren. Zo werden we zeker 100 keer aangespoord om het volgende zinnetje te herhalen : "мы четвырëм поедем на поезде в иркутск через берëзовую рощу." (= wij, vieren, gaan met de trein naar Irkutsk langs berkenbossen). En telkens als we  het juist zeiden : "Отбейте пять (= high five)...Отбейте пять...Отбейте пять...Отбейте пять" tot hij uiteindelijk onze namen veranderde in Sama, Julian en Jan. 

In de veronderstelling dat we zouden moeten leven van toast en vieze aikinoedels, waren de stops een blijde verrassing. Telkens waren er kraampjes waar men aikinoedels (natuurlijk), maar ook ijsjes, verse piroški (een soort dik vettig bladerdeeg met kool, aardappelen of met vlees : alle drie echt héérlijk! :p), rode bessen, etc. verkochten. En na twee dagen alleen maar armzalige houten huisjes en berkenbomen te zien, passeerden we op de derde dag mooie meren en velden. Bovendien was het nog eens prachtig weer gedurende deze vier dagen :) .

Nu, we hebben de treinreis overleefd en het was een geweldige ervaring, maar eerlijk gezegd waren de laatste twee dagen er te veel aan. De verveling sloeg toe en het gebrek aan zuurstof, persoonlijke ruimte, voedzaam eten en beweging begonnen hun tol te eisen. Ik was dan ook heel blij toen we eindelijk aankwamen in Irkutsk, waar ons nieuw avontuur kon beginnen. De enige verplaatsing was nog de rit naar de общежитие ofwel de residentie; onze nieuwe verblijfplaats voor de komende vier maanden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten